Bli med i andelsgården vår

Å være med i andelslandbruk gir deg tilgang på ukentlig ferske grønnsaker gjennom hele sesongen, men også så mye mer.

Hvordan fungerer det?

En del av avlingen

Som andelshaver betaler du en medlemsandel i begynnelsen av sesongen og får dermed tilgang på en del av avlingen gjennom sesongen. Vi på Kåsmo har hovedansvaret for å planlegge og dyrke fram en god avling med variasjon og passende mengde grønnsaker per andel. Vi tar utgangspunkt i det andelshaverne ønsker å spise, og har kartlagt dette gjennom en undersøkelse. I tillegg gjør vi noen vurderinger på hvilke sorter som er hensiktsmessige å dyrke etter vår kunnskap og klima.

Dyrkingssesongen varer typisk fra april til oktober. Utleveringer vil derfor skje fra og med slutten av juni til begynnelsen av oktober.

Felleskap og dugnad

Gjennom andelsgården blir du kjent med andre som også er interessert i sunn og god mat, og som bryr seg om hvordan den blir produsert. Det er hyggelig, spennende og sosialt å være med i et andelslandbruk og hos oss er det perfekte omgivelser for både store og små. Hva med et bad i elva mellom slagene i åkeren når sola skinner, eller litt varm suppe i drivhuset mens regnet vanner avlingen?

Noe av det fine med andelslandbruk er at medlemmene bidrar i produksjonen av sin egen mat, men uten å ha ansvaret. Alle andeler må stille opp på minimum 6 timer dugnad gjennom sesongen.

Vi vil også arrangere St. Hansfeiringer, Høstfest og andre hyggelige tilstelninger på gården.

Plukk-opp punkt

Vi på Kåsmo Farm gjør høsting, vasking, pakking og frakt for deg. Alt du trenger å gjøre er å plukke posen opp på avtalt sted.

En gang i uka er ukens pose klar for høsting. Informasjon legges ut i en felles Facebook-gruppe for andelshaverne. Vi har utleveringer fra ca slutten av juni og til begynnelsen av oktober. Vi tar utgangspunkt i at det er totalt 12 utleveringer.

 Om man vil være med på vårt arbeid på leveringsdagen er dette velkomment og vil telle som dugnadstimer.


Andelsgård in 2024

Ved å bli andelshaver kan du være med å påvirke hva som skal dyrkes, og du kan delta og lære om dyrking selv. Og så er det ikke minst et veldig fint sted å ta med barna på utflukt.

Vi tar nå i mot interesserte andelshavere for sesongen 2024

I år har vi totalt 30 andeler.

Pris: 4500,-

Hvorfor andelsgård?

Selvforsyning, matsikkerhet og karbonfotavtrykk. 

Vi på Kåsmo Farm mener at jo flere som er involvert i sin egen matproduksjon lokalt, jo bedre utgangspunkt har vi som individer, som nasjon og som en del av den planeten vi bor på. 

Bra for jorda, bra for folk og bra for bonden

For oss gir det mening å spille på lag med naturen. Derfor dyrker vi pløyefritt og etter agro-økologiske prinsipper uten sprøytemidler og kunstgjødesel. Livet i jorda som soppmycelium, insekter og mikroorganismer er viktige å bygge opp og spille på lag med. Slik blir det mindre luking og mer nyting på våre dugnader. Og vi garanterer smakfulle og sunne grønnsaker.

Dugnader gir dessuten litt kroppsbevegelse, en masse frisk luft og godt med lys, som igjen bidrar til en sunn apetitt og god, dyp søvn. Og ikke minst, hyggelige møter i og rundt åkeren. Refleksjoner og latterkuler forekommer også hyppig.

Matproduksjonen blir mer og mer industrialisert og fjernt fra oss forbrukere. For mange gir det derfor mening å se hvor maten kommer fra. Gjennom et andelslandbruk kan du kjøpe rene råvarer som du selv har bidratt til å lage.

Sist men ikke minst så er andelslandbruk en måte å dele risiko med bonden. Mange bønder sliter økonomisk i dag – maten i butikken skal helst være så billig som mulig, og i tillegg ønsker dagligvarekjedene og andre aktører ønsker en stor del av overskuddet. Klimaendringer og andre faktorer bidrar til usikkerhet – hva om avlingen feiler? Da må bonden ta nesten hele risikoen og kan tape mye inntekt. I andelslandbruk deler forbrukeren denne risikoen med bonden, samtidig som at bonden får rettferdig betalt.